24.09.2022 г.

Из: "Малките неща"

Есента е особен сезон. Лека меланхолия и топла усмивка обземат всяка чувствителна душа щом си помисли за този сезон. Защото имаме нужда от него... за да отдъхнем, за да съберем топлина от жаравата, за да се поспрем за миг и да имаме време да прегърнем живота.

Обичам есента. Толкова е красива и мъдра. Говори с тих и плътен глас. И слушайки есенния вятър, като че ли, си чул тежките и запомнящи се завинаги думи на родител.

Събирайте топлина през есента. Тя е най-мека и гальовна. Като прегръдка е...


 Целият разказ прочетете

 в книгата "Мирише на звезди"


Слънцето надникна над хоризонта, погали пъстроцветния шарен килим от листа и нежно дари топлината си на Земята. Тя поглъщаше жадно всеки лъч и го скриваше в недрата си, за да може през зимата да стопли с него покълващ нов живот и зараждаща се любов. Къдрави облачета се пързаляха по небето и чертаеха бели пътечки в синьото, а смехът им се оглеждаше в бистрото поточе, бълбукащо покрай селото. Циганското лято обещаваше прекрасен и топъл ден.

...


   Ведро есенно съботно утро. Слънцето леко се плъзна над хоризонта, жълтото премина в златно, а по мокрите още улици малките локви започнаха да се свиват и изчезват срамежливо.
   Денят на село започваше още с изгрева. Имаше още толкова работа, за да се подготви всичко за зимата. Подреждаха се буретата с младото вино, избистрило се вече като небето тази сутрин след среднощната буря. Джибрите бяха паднали и оставаше само да се свари ракийката. Прибираше се последната за годината зимнина в мазите. Пъстри буркани туршия, събрали цветовете на зрели зеленчуци. Едро смляна селска лютеница, чийто аромат още се носеше от голямата тава, почерняла отдолу от близналия я пламък в селското огнище. Малки бурканчета с кьопоолу, от които като че ли през капачката още миришеше на прясно счукан чесън, възбуждащ апетита. Мъдрещи се в щайгата буркани с камби, загубили червеното си и обагрили се в оранжево след попарването в горещата саламура. И кехлибарено сладкото от настъргани дюли. Всичко това радваше вече очите на работливите стопанки. Само каците за кисело зеле стояха самотно празни и очакваха хилещите се още в градините зелки. Скоро щяха да потънат и те под скованата от дъски кръстачка, да ги затиснат с тухла, за да не изскачат любопитните зелки и да дишат. Току от някоя къща се чуваше бръмчащия рев на резачките за дърва, после късия и отсечен звук на цепеща брадва и под навесите грамадата от дърва за печките растеше, та растеше...


   Сборник с разкази
"Мирише на звезди"
Даниела Паскова
цена 18 лв.

  
Сборниците с разкази може да се поръчат 

на имейл адреса:  daniella_paskova@abv.bg

на фейсбук профила:  Даниела Паскова


Няма коментари:

Публикуване на коментар