14.01.2023 г.

Из "Пепел"

 За пропуснатата любов...

   Няма по-болезнено чувство от това, че си пропуснал нещо важно в живота си. И връщане назад няма. Остава ти само да се надяваш на втори шанс. Въпреки, че тази фраза е изтъркано клише, всеки се моли за втори шанс. И понякога той идва с много нови надежди и нови емоции. Защото времето е друго, ти си друг и даже понякога си казваш просто: "Е, така е било писано..."

  За втория шанс в любовта прочетете в разказа "Пепел" от сборника " Мирише на звезди" - Даниела Паскова

Из: "Пепел"
Целият разказ прочетете

 в книгата "Мирише на звезди"

Свечеряваше се. Небето още червенееше над току-що скрилото се зад хоризонта слънце. Първата ярка звезда вече беше заела мястото му на небосвода и приканваше сестриците си да се запалят и да изпъстрят притъмнялата синева с блясък. Трябваше да посрещнат с поклон господарката на нощното небе – луната.

Ето я! Симеон я видя да наднича през клоните на крушата. Тънкото ѝ рогче му намигаше закачливо, играеше на криеница с листата на дървото и бързо се изкачваше нагоре, за да го погледне през шарения листак на асмата над него. Той стоеше на стълбите, мислеше за Катерина и преобръщаше спомен след спомен.

„Колко съм бил сляп!” – тази фраза не излизаше от ума му. Повтаряше я на глас след всяка картина, родила с в далечното минало и изпъстрила сега спомена му с реална и чувствена емоция. Защо ли тогава не беше погледнал Катерина така, както се гледа момиче? Като че ли днес я видя за първи път – смехът ѝ, допирът, очите, слънцето в русите ѝ коси, ръката на бедрото му, любовта в сърцето ѝ… Симеон редеше в съзнанието си мигове от краткото време, което прекара днес с Катя и ги наслагваше върху спомени. Та той беше изживял вече всичко това! Как не го помнеше? И как не го беше видял въобще? Изживяно, но не усетено… Черно-белите картини от миналото сега за миг се оцветяваха в пъстри багри и жестоко пробождаха сърцето му с острието на пропуснато щастие. Той беше загубил… много. Изживя години на самота и упорит труд. В живота му през това време имаше всичко – и радост, и трудности, и успехи, и малки провали, и жени, и раздели след това, но никога не беше имало любов, още по-малко ревност. Това чувство Симеон изпита днес за първи път през живота си. Завърна се в бабината къща, усети любовта в очите на жената, която беше забравил и на мига сърцето му се изпълни с ревност. Беше омъжена.

...



     Сборник с разкази
"Мирише на звезди"
Даниела Паскова
цена 18 лв.

  
Сборниците с разкази може да се поръчат 

на имейл адреса:  daniella_paskova@abv.bg

на фейсбук профила:  Даниела Паскова


Няма коментари:

Публикуване на коментар