17.01.2023 г.

Из "Пепел"

 

Каквото ти е писано ще се случи все някога. Дали това е суеверие не е важно. Който иска вярва, който иска не. Когато обаче се отнася за любов винаги ти се иска да вярваш, че там някъде има определен човек, точно за теб и все някога ще го срещнеш. Така е писано... И дори и да го подминеш по невнимание или от глупост съдбата си знае работата и ще ти даде нов шанс. Защото така ти е отредено... 
И когато любовта е пред теб не я подминавай. Никой не може да живее без любов. Никой!

Из: "Пепел"
Целият разказ прочетете

 в книгата "Мирише на звезди"

"Симеон отвори очи. Птича песен и ухание на чист утринен въздух погалиха душата му. Свежият есенен хлад леко люлееше пердето на прозореца и нашепваше ласка. Не му се ставаше още, не му се мислеше, не му се тръгваше. Протегна се в леглото и затвори отново очи. В съзнанието му се промъкнаха детски гласове, закачлив смях и аромат на прясно изпечена баница. Усмихна се.
  Катя спа неспокойно. Спомени, емоции и терзания изпълваха съня ѝ тази нощ. Чувството, че е на крачка да изгуби отново нещо свидно в живота си, караше съзнанието ѝ да се бунтува.
   – Няма да се предам този път толкова лесно! Няма!
   Катя скокна от леглото и бързо се облече. По лицето ѝ се беше изписала решителност, а сърцето ѝ препускаше лудо.
   Симеон стегна набързо багажа си, огледа за последен път стаята и въздъхна тежко. На вратата се спря, постоя миг и бавно пусна сака си на пода. Обърна се и погледна стария часовник на стената. Стрелките се движеха устремено към девет часа – оставаше точно една крачка. Мъжът пристъпи и из стаята се разнесе камбанен звън, отброяващ не девет минути, не девет часа, а девет години. Всеки удар отекна със страшна сила в сърцето му и засмука душата му във вакуум. Не можа да пристъпи повече, докато звънът не притихна. Едва тогава Симо успя да си поеме дъх. Тръсна глава напористо и бързо се озова пред часовника. Погледна го със свъсени вежди, отвори вратичката и спря махалото. Тишината заболя…
   – Сбогом, бабо!
   Пръстите на мъжа трепереха, но на лицето му се беше изписала жестока решителност. Грабна сака си от земята и излезе. Зад себе си затвори вратата на бабината стая, затвори вратата на бабината къща, затвори спомена… Пристъпи по плочника, вдигна поглед към налелите сладост гроздови зърна по асмата и въздъхна тежко.
   – Симо, за къде си се запътил?
   Гласът на Катя го накара да подскочи. Обърна се и я видя. Седнала беше на стълбите с две чаши горещо кафе в ръцете и го гледаше. Слънцето грееше в сплетената на плитки руса коса, сините очи го галеха с нежност и топлина, а едната вежда играеше по лицето ѝ с закачливи подскоци. Симеон стоеше пред нея стъписан.
   – Но… но… Ти не си ли тръгна снощи с децата и мъжа си?
   – Не. Кой ти каза че съм си тръгнала? И то с „мъжа си”?
   По лицето ѝ премина тъмна сянка, но бързо разлялата се усмивка заблестя нежно и изтри терзанията. Катя беше решила днес да не допуска мислите ѝ да тръгнат отново в грешна посока.
   – Симо, предполагам, че обичаш горещо кафе сутрин. Едва ли когато е студено, би могло да те събуди. Заповядай!


   Симеон се усмихна и пусна сака на земята. Подскочи като хлапак и се озова до Катя, избутвайки я леко, за да може да се залепи до нея, сядайки на метлата на баба си. Катерина потрепери.
   – Студено ли ти е? Сутрин май вече става хладно. Ела да те стопля!
   Нежният и топъл тембър на Симеон я накара да се разтрепери още повече. Той прехвърли ръката си през рамото ѝ и я притисна силно към себе си. Сърцето на Катя щеше да се пръсне от вълнение. Той я докосваше… И вече не беше така груб и припрян. Леко разтърка рамото ѝ, а ароматът му я омая. Замлъкнаха.
  Минутите, които изтекоха тогава, заличиха спомени, загубени копнежи, празни надежди и несбъднати желания. Изтриха всичко и там на стълбите на старата селска къща останаха само две чисти души, жадуващи за любов и топлина.
   Симеон първи разпръсна тишината:
   – Катя?
   – Да.
   – Може ли да те попитам нещо?
   – Питай.
   Симеон нерешително я погледна.
   – Катя, защо си кръстила първото си дете Симеон?
   Тя се усмихна широко. Бавно обърна поглед и го погледна в очите.
   – Симеоне, задаваш ми глупав въпрос. Знаеш отговора…
   Жената бавно сведе поглед към плочките в краката им и тихичко въздъхна.
   – Но… аз не знаех тогава. Нищо не знаех. Защо не ми каза?
   – Зная, че не знаеше. Баба ти ми каза после. И двете бяхме на мнение, че си голям глупак. Извинявай, но наистина беше голям глупак, Симо.
   Катерина се смееше от сърце. Симеон се намуси, плъзна ръка през рамото ѝ и опъна леко едната ѝ плитка.
   – Ей, момченце! Да не си посмял! – очите ѝ блеснаха закачливо – Няма да ти позволя да ме скубеш повече. Забрави!
   Катя замахна с юмрук към бедрото му, притиснало се плътно до нейното, но той умело хвана ръката ѝ.
   – Ха-ха-ха! Ще се биеш пак, а? Аз може да съм бил глупак, но ти си си останала слабачка.
   Замряха в мига – той хванал здраво ръката ѝ, тя извърната към него със закачлив поглед. Очите им се смееха, лицата им грееха, телата им се прегръщаха в нежен допир. Един миг и детството им се облече в страст. Неизживените копнежи се взривиха в сърцата им и от пепелта лумна силен огън. Смехът замлъкна, усмивките избледняха, очите се запалиха, телата потръпнаха, а устните се устремиха едни към други в лека, плаха, нежна и трепетна целувка. Светът се завъртя и премина шеметно през годините – от детството през юношеството и после през самотата… та чак до този миг. Миг на неизживян трепет и жадувана страст, миг на топло отдаване и нежна ласка. И за двамата нямаше по-подходящ човек на този свят, с когото биха пожелали да споделят щастието си в този миг.
   Е, миг е все пак! Симеон се отдръпна рязко. Скочи на крака, грабна сака си от земята и измърмори с болка:
   – Катя, прекалено късно е вече за това. Съжалявам… Наистина съм голям глупак. Трябва да тръгвам.
   – Но, Симо?
...



     Сборник с разкази
"Мирише на звезди"
Даниела Паскова
цена 18 лв.

  
Сборниците с разкази може да се поръчат 

на имейл адреса:  daniella_paskova@abv.bg

на фейсбук профила:  Даниела Паскова


Няма коментари:

Публикуване на коментар