23.01.2023 г.

Из: "Лилави минзухари"

   Магията на първата среща! Сигурна съм, че тя съществува. Вдетенявам ли се или пък въображението ми наистина е полудяло, не зная, но като се замисля за това и си представям онези аниционни филми, в които рисуват тази вълшебна магия толкова красиво. В реалността не я виждаме, но тя си е там. Може би е видима само за определени хора. А чувството да я видиш или пък още повече да я изпиташ е несравнимо.


Из: "Лилави минзухари"

(разказ от сборника "Мирише на звезди" - Даниела Паскова)


Целият разказ прочетете
в книгата "Мирише на звезди"


...
Крис хапна набързо и се отпусна назад в стола. Беше в ресторанта и реши да огледа малкото гости на станцията, преди да се прибере в стаята си. В този момент влезе момчето, с което говори днес. Бъбреше непрестанно и се удивляваше на всичко. Усмихнато и лъчезарно създание… Но Крис беше забелязал по-рано днес един момент, в който детето посърна. Изведнъж усмивката му замръзна и в очите му се прочете силна уплаха. Ръцете му се разтрепериха, а то се огледа страхливо на всички посоки. Този миг беше кратък, но наистина притесни младия мъж. Щеше да се приближи до него, ако тогава детето не беше тръснало глава и върнало усмивката на лицето си. Само Крис беше забелязал страха и паниката в очите на малчугана. После му се отдаде възможност да поговори с него. Момчето беше умно и будно. С интерес слушаше историята, която Крис му разказа, и мъжът не усети следа от страха, който се беше изписал на лицето на момчето по-рано през деня.


   Сега детето седна с майка си на отсрещната масата. Колко красива жена! Крис стисна молива в ръката си, защото му се прииска да опише тази красота. Фина и изящна, жената се движеше с лекота и грация. Косите
ѝ се спускаха по крехките рамене на кестеняви вълни. Кожата ѝ беше сияйна и нежна. А очите... За миг тя го погледна и той видя в тях толкова болка и мъка, че сърцето му се сви. Бяха зелени като тревата сутрин, окъпана в роса. Погледът ѝ беше влажен и тъжен, въпреки че тя се засмя и перна момчето до нея по нослето. Имаше някаква магия в тази жена. Крис се почувства странно и побърза да излезе от ресторанта. Чакаше го неговото царство. Царството на белият лист и той нямаше търпение да се впусне пак в приключения. Вървеше към стаята си, но с почуда установи, че жената не излиза от ума му. „Защо това ефирно и нежно създание страда така?” – това се питаше Крис цяла вечер.
...



   Сборник с разкази
"Мирише на звезди"
Даниела Паскова
цена 18 лв.

  
Сборниците с разкази може да се поръчат 

на имейл адреса:  daniella_paskova@abv.bg

на фейсбук профила:  Даниела Паскова

Няма коментари:

Публикуване на коментар